Nawozy płynne

Nawozy płynne charakteryzują się wodnistą strukturą, która sprawia, że roślina może szybko wchłaniać substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju. Nawozy płynne są wykorzystywane w różnych celach, a także występują pod różnymi postaciami. Jedną z postaci nawozu płynnego jest roztwór saletrzano-mocznikowy. Roztwór ten cechuje się bardzo szybkim działaniem oraz długotrwałym utrzymywaniem się efektów nawożenia. Płynna postać umożliwia wzbogacenie nawozu innymi składnikami, takimi jak magnez czy siarka.

Taka konsystencja wpływa także na większą wydajność i lepsze przyjmowanie nawozu przez rośliny, które wchłaniają więcej odżywczych składników. Nawóz saletrzano-mocznikowy stosowany jest najczęściej do nawożenia roślin zbożowych, warzywnych, sadowniczych oraz użytków zielonych w fazie przedsiewnej oraz przy nawożeniu pogłównym. Roztwór stosuje się do nawożenia doglebowego a nie do nalistnego. Istnieje także grupa nawozów dolistnych, które przeznaczone są do dolistnego zasilania zbóż. W tym celu używany jest wodny roztwór mocznika nawozowego, jedno lub siedmiowodny siarczan magnezu, a także nawozy płynne z wieloma składnikami.

Mocznik nawozowy także jest dobrze przyjmowany przez rośliny. Siarczan magnezu nie tylko dokarmia rośliny, ale wzmacnia je i uodparnia. Wyróżnia się także nawozy zawiesinowe, inaczej supensyjne. Ich skład może być zmieniany w zależności od zasobności podłoża, a także potrzeb roślin. Używane są na etapie przedsiewnym i rozpylane aplikatorem na ciągniku.